Kaj sploh je veslanje?

Veslanje je oznaka za premikanje čolna v pomočjo različnih vesel. Le-ta so v osnovi sestavljena iz ploščatega lista, da v vodi nudi čim večji upor. List je pritrjen na drog različne dolžine, ki se zaključi z ročajem. Za tekmovalno veslanje se uporabljajo t.i. vesla z oporo, kjer veslači sedijo s hrbtom v smeri vožnje. Ločimo 2 vrsti vesel, in sicer:

-enostransk dolga vesla (oar, sweep oar, riemen), ki jih veslač drži z obema rokama

-kratka vesla (scull), kateri veslač drži vsako v eni roki

Veslanje je prav tako olimpijska disciplina, ki je v programu olimpijskih iger moderne dobe od samega začetka, leta 1896. Zelo razširjeno pa je tudi na univerzah, zlasti v Veliki Britaniji. Za veslanje skrbi mednarodna veslaška zveza (FISA – Fédération Internationale des Sociétés d’Aviron), ki so jo 25. Junija 1892 v Torinu osnovale veslaške zveze Adriatike (del današnje Italije), Belgije, Francije, Italije in Švice in je najstarejša mednarodna športna zveza. Od leta 1962 pa organizira tudi svetovna prvenstva.

ZGODOVINA

Čolni za veslanje ali podobni obstajajo že stoletja, a pred 17. stoletjem, ni dosti govora o tekmovanjih s čolni, razen neke omembe v Homerovi Ilijadi, saj so v čast smrti Patrocla prirejali igre čolnov z vesli. V 13. stoletju je neki Beneški festival, tako imenovan ‘regata’, vključeval tudi čolne. Iz tega termina je nastala beseda za poimenovanje tekmovanj s čolni. Prva moderna tekmovanja v veslanju, v drugi polovici 17. stoletja, so bila tekmovanja med brodniki na reki Temzi v Angliji. Nato je šport postal zelo popularen kot amaterski šport, velikokrat s tisoči gledalcev na tekmi. Od prve tekme med univerzama Oxford in Cambridge na Temzi, znani kot Boat Race, je veslanje postalo popularno med študenti. Najstarejša veslaška tekma v Ameriki je med univerzama Harvard in Yale.

OPREMA
ČOLNI

Čolni so bili običajno narejeni iz lesa, dandanes pa so večinoma iz ogljikovih vlaken in plastike (npr. kevlarja). Široki so od 30 do 60 cm ter dolgi od 8 do 16 m. Na dnu je majhen gredelj za večjo stabilnost. Na gredelj ali krmo čolna je pritrjeno krmilo (razen na dvoročnih čolnih). Na premcu je zaradi varnosti bela gumijasta krogla premera 4 cm, ki služi tudi za fotofiniš. Valobran preprečuje valovom zalivanje čolna. Sedeži so opremljeni s kolesi, ki tečejo po tirnicah. Tirnice merijo od 70 do 80 cm. Proizvajalci čolnov so: Empacher, Filippi, Schellenbache, WinTech racing, Swift racing, Hudson boat works.

VESLA

Vesla so votla (zaradi manjše teže) in pritrjena na čoln s prilagodljivimi podporami – izbočniki. Na koncu izbočnika so privite vilice, v katerih je vpeto veslo. Velikost in oblika vesel je poljubna, povprečna dolžina dolgih vesel je 3,80 m (12 čevljev 6 palcev) kratkih pa 3 m (9 čevljev 9 palcev). Vesla so narejena v glavnem iz umetnih snovi. Na enem koncu droga je nasajen list (simetričen – “lopata” ali nesimetričen – “sekira”), na drugem pa držaj, ki je običajno lesen (dolga vesla) in prevlečen z gumo (kratka vesla). Na drogu je nameščena manšeta z obročem. Hrbtna stran manšete je ravna in zagotavlja trdno prileganje na vilice. Proizvajalci vesel so: Concept 2, Croker, Empacher, Braća sport.

VRSTE ČOLNOV

Tekmovalnih čolnov je osem vrst, v petih od njih držijo veslači dolga vesla z obema rokama, v treh pa v vsaki roki po eno kratko veslo. V nekaterih čolnih so krmarji, ki sedijo na krmi ali ležijo v premcu in usmerjajo čoln.

-veslanje s kratkim veslom:
uporablja se par kratkih vesel, ki jih veslač drži z eno roko. Ker se ročaji prekrivajo, je ena roka (običajno leva) višje kot druga. Čolni s kratkimi vesli so:
Enojec (Single Scull, Skiff) – oznaka 1X
Dvojni dvojec (Double Scull) – oznaka 2X
Dvojni četverec (Quadruple Scull) – oznaka 4X
-veslanje z dolgim veslom:

vsak veslač drži eno dolgo veslo z obema rokama. Število veslačev je parno. Ločimo naslednje vrste čolnov:

Dvojec (Pair) – oznaka 2-
Dvojec s krmarjem (Coxed Pair) – oznaka 2+
Četverec (Four) – oznaka 4-
Četverec s krmarjem (Coxed Four) – oznaka 4+
Osmerec (Eight) – oznaka 8+
TEKMOVALCI

Tekmovalci se ločijo na kategorije po spolu in starosti, dodatno pa je pri članih uvedena kategorija lahkih veslačev. Krmarji so del posadke, zato moške ekipe ne more krmariti krmarka in obratno, razen pri veteranih. Pri članskih posadkah ni starostne omejitve krmarjev, krmar mladinskega čolna pa mora biti mladinec. Najmanjša teža krmarja v tekmovalnem dresu je 55 kg za moške ter 50 kg za ženske in mešane posadke. Krmarji lahko nosijo do 10 kg mrtve teže, ki mora biti v čolnu čim bliže krmarju. Za mrtvo težo ne šteje noben del tekmovalne opreme.

STAROSTNE SKUPINE
Pionirji (Boys, Girls, kadeti, Schüller)
so začetniki do vključno 14-tih let
Mladinci (Junior)
B: 15 do 16 let
A: 17 do 18 let
Člani (Senior)
B: 19 do 22 let
A: 23 in starejši
Veterani (Masters)
Starejši od 27 let, razdeljeni v starostne kategorije glede na starost, ki jo dosežejo v tekočem letu. Te so:

A. najmanjša starost: 27 let ali več
B. povprečna starost: 36 let ali več
C. povprečna starost: 43 let ali več
D. povprečna starost: 50 let ali več
E. povprečna starost: 55 let ali več
F. povprečna starost: 60 let ali več
G. povprečna starost: 65 let ali več
H. povprečna starost: 70 let ali več
I. povprečna starost: 75 let ali več
Najmanjša in povprečne starosti ne vključujejo krmarjev.
Lahki veslači (Lightweights)
člani: max. 72,5 kg

povprečno 70 kg
enojec max. 72,5 kg
članice: max. 59 kg

povprečno 57 kg
enojec max. 59 kg

Število disciplin – vrste čolnov – je odvisno od kategorije tekmovalcev in vrste tekmovanja. Ženske, mladinci in lahki veslači praviloma ne nastopajo v čolnih s krmarjem, razen v osmercu.

PRILAGOJENO VESLANJE (ADAPTIVE ROWING)

Veslač s posebnimi potrebami – funkcionalnimi omejitvami, ki izpolnjuje kriterije podane v pravilih za prilagojeno veslanje, je veslač-invalid.

Glede na funkcionalne omejitve veslača ločimo naslednje prilagojene kategorije:
  • LTA – noge, telo in roke (legs, trunk and arms)
  • TA – telo in roke (trunk and arms)
  • A – samo roke (arms only)
ZAVESLJAJ

Zaveslaj je sestavljen iz zamaha, ko veslač potopi veslo v vodo; v potegu stegne noge in odpre telo tako, da v največji meri izkoristi pomični sedež ter pri tem potisne čoln naprej; ob koncu potegne veslo iz vode; v povratku se giblje veslač nazaj proti krmi in se pripravlja na nov zaveslaj. Vesla pri tem zavrti in jih potiska nazaj plosko ob vodi, da bi zmanjšal zračni upor. Ob zamahu obrne veslač vesla zopet vertikalno, da imajo največji možni upor v vodi.

REGATA
PRAVILA

Tekmovalne proge so ravne, dolge 2000 m in imajo šest z bojami označenih prog. Kadar je prijavljenih več posadk, jih lahko prireditelj tekmovanja razdeli v več enakovrednih skupin, ali pa izvede predtekmovanja. Ta lahko obsegajo predtekme, ponovitve in polfinalne tekme. Tekmece v vsakem krogu določa žreb. V predtekmah napredujejo samo najboljše ekipe, ponovitve pa dajejo vsaki posadki še eno možnost napredovanja. Prva tri moštva iz polfinalnih tekem tekmujejo v finalu A, preostala tri iz obeh polfinalnih tekem v finalu B za mesta 7-12. Moštva, ki se ne uvrstijo v polfinale, tekmujejo v finalih C in D za mesta 13-18 oziroma 19-24. Zlata, srebrna in bronasta medalja so nagrade za prve tri čolne, ki preveslajo ciljno črto v finalu A.

ŠTART

Na startu morajo biti premci čolnov poravnani, kar nadzira sodnik na startu. Ko le-ta dvigne belo zastavo, starter pokliče posadke po imenu in jih z ukazom “POZOR” – (angl. Attention) opozori na začetek starta ter dvigne rdečo zastavo. Po kratkem premoru starta z ukazom “ZDAJ” (angl. “Go”) in hkratnim zamahom zastave navzdol. V primeru napačnega štarta zazvoni z zvoncem in zakrili z rdečo zastavo, ter tako pozove moštva na ponovni štart. Vsako moštvo lahko samo enkrat napačno starta, sicer je izključeno. Štart je lahko ponovljen tudi zaradi okvare opreme v prvih 100 m. Vsaka posadka vozi v svoji progi, ki pa jo lahko zapusti, če pri tem ne ovira drugih posadk ali ne pridobi prednosti – npr. zavetrje ali tok. Posadka konča tekmo, ko ciljno črto prevozi premec čolna, v katerem je vsaj polovica posadke in krmar.

SODNIKI

Sodniki skrbijo za varnost tekmovalcev in za zagotovitev vsem posadkam enakih možnosti za zmago. Čolnov ne smejo usmerjati, ukrepajo le, če je ogrožena varnost ali ovirana druga posadka. V tem primeru lahko tekmo tudi prekinejo (zvonec in rdeča zastava) ter jo ponovijo. Na koncu z belo zastavo označijo regularnost tekme. Sodniki na cilju ugotavljajo vrstni red prihoda skozi ciljno črto. Kontrolna komisija preverja skladnost opreme tekmovalcev in ustreznost čolnov.

VESLANJE KOT VADBA

Veslanje je odlična vadba za izboljševanje in krepitev telesne kondicije in krvnega obtoka. Veslanje oblikuje mišičevje enovito in proporcionalno. Veslanje je zelo naravna in uravnovešena zvrst športa in predstavlja izzivalno kombinacijo med močjo, koncentracijo in obvladovanja telesa. Nobena druga zvrst športa ne nudi edinstvene fascinacije za športnika. Pri veslanju se obremeni sočasno 84% vseh mišic, kar je edinstveno in se doseže samo še z vzdržljivostnimi športi kot so plavanje in tek na smučeh.

machine